Infomatie over wasnoten

Het gebruik van wasnoten (Sapindus Mukorossi) als wasmiddel vindt zijn oorsprong in India en Nepal. De meer dan tien meter hoge wasnotenboom heeft in het voorjaar witte bloemen en in september / oktober worden de noten geplukt, deze zijn goudkleurig en kleverig. Nadat de wasnoten zijn geplukt worden deze door de zon gedroogd en worden de noten roodbruin van kleur en minder kleverig.

Om de noten geschikt te maken voor wasmiddel worden ze gebroken en in katoenen zakken verpakt. De noot zelf wordt niet gebruikt, alleen de schalen waarin de waardevolle stof Saponine zit wordt gebruikt. Circa 15% van de notenschaal, dit is 10% van de hele noot bevat de hoog geconcentreerde Saponine. Deze zeepstof bezit een sterke waskracht en krijgt zijn werking als het in contact komt met warm water.

Sapindus Mukorossi, wasnoten boom.Het verbouwen van wasnoten is uiterst duurzaam en bodem besparend. De wasnootboom geeft na ongeveer negen jaar de eerste vruchten, daarna kan er nog ongeveer 80 tot 90 jaar van dezelfde boom worden geoogst. Een wasnootboom is in staat om de bodem weer vruchtbaar te maken en kan een voortschrijdende woestijnvorming tegengaan. Daarbovenop bedrijft de wasnootboom zijn leven lang fotosynthese, daarmee kooldioxide omzettend in zuurstof.

Gebruik van wasnoten
1 kilo wasnoten is voldoende voor minimaal 100 wasbeurten. Wasnoten zijn een uitstekende vervanger van de reguliere wasmiddelen.  Voor mensen met huidaandoeningen als neurodermitis patiënten een echte aanrader.

Chemicaliën
Wasnoten zijn vrij van chemicaliën en dat is in vele opzichten gunstig. In het Westen worden wasnoten al langer gebruikt maar dan in combinatie met chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Chemische overgevoeligheid, als verschillende allergieën, komt steeds vaker voor.  Omdat wasnoten geen chemicaliën bevatten zijn ze huidvriendelijk, beschermend, milieuvriendelijk en 100% afbreekbaar.

Hoe wasnoten te gebruiken
Voor het wassen op 30° of 60°C raden wij aan 5 tot 7 halve schillen te gebruikten. De schillen gaan in het bijgeleverde katoenen zakje of gewoon een sok of dun washandje tussen het wasgoed. Hiermee kan tweemaal worden gewassen. Voor een wasbeurt van 90°C is dit eenmaal. Wasnoten geven geen geur af, wilt u uw was laten geuren kunt u een biologische wasverzachter of een paar druppel etherische olie gebruiken. Bij hardnekkige vlekken kan men soda (natriumcarbonaat) toevoegen of ECOver zuurstofbleekmiddel. Galzeep vloeibaar is tegen hardnekkige vlekken als fruit, bloed, gras, inkt, vet, enzovoort.

Nadelen van wasnoten
Naast de vele, vele voordelen van wasnoten kent het ook enkele nadelen. De witte was wordt na langer gebruik van wasnoten grauw. Om dit te voorkomen bieden de producten van ECOver en Sonett een oplossing.

ECOver zuurstofbleekmiddel en wasverzachter
Het zuurstofbleekmiddel (> 30% samengesteld uit soda en zuurstofwater) van ECOver houdt de witte was op natuurlijke wijze schitterend wit en verwijdert snel en effectief allerlei vlekken zoals thee en fruit. Het zuurstofbleekmiddel is na de zon het meest ecologische bleekmiddel. Dosing bij een volle machine 1 tot 2 eetlepels ( 15 of 30 gram) toevoegen. Doseer het zuurstofbleekmiddel steeds in het doseerbakje en gebruik in combinatie met het wasmiddel. ECOver wasverzachter is volledig en snel biologisch afbreekbaar, heeft een minimale belasting voor het waterleven en is samengesteld op basis van plantaardige ingrediënten en mineralen. De wasverzachter geeft een natuurlijke frisheid en zachtheid en maakt strijken gemakkelijker.

Bio clean wasnoten wasmiddelDaarnaast zijn er de fijne aanvullende producten van Sonett en Bioclean, via onze webwinkel verkrijgbaar. 

Galzeep vloeibaar van Sonett tegen vlekken
De galzeep met olijfoliezeep en raapoliezeep en voor 100% afkomstig uit de gecontroleerde biologische landbouw is tegen hardnekkige vlekken. De zeep kan direct op de vlek worden aangebracht, daarna circa 15 minuten laaten inweken. Grondig wassen of direct in de wasmachine doen. De galzeep kan ook als waskrachtversterker worden gebruikt bij het wassen op 30° of 60°C. Dosering: inhoud wastrommel 4,5 kg wasgoed 20 – 30 ml vloeibare galzeep.

Was uit uw wasmachine niet geurend
Wasnoten hebben in tegenstelling tot andere wasmiddelen geen geur, dit kan de oorzaak zijn dat uw was muf kan ruiken omdat uw wasmachine niet schoon is door vetaanslag of resten van wasmiddelen. Andere wasmiddelen verdoezelen dit euvel vanwege de parfums die worden gebruikt. Zorg er daarom voor dat uw wasmachine goed schoon is en draai af en toe een kookwas met enkele eetlepels soda als toevoeging en laat na iedere wasbeurt de deur een klein stukje open staan voor ventilatie. Hiermee worden vet resten en vuil verwijderd.Menu